lauantai 22. maaliskuuta 2014

La Arboleda - Upea puisto Bilbaon maaseudulla

Täytyy todeta, että nyt tulin vierailleeksi yhdessä kauneimmista paikoista koko elämäni aikana. 

La Arboleda on vanha kaivoskylä, jonka hylätyt louhokset on täytetty vedellä ja niitä koristaa nyt kaunis tekojärvi, jota ympäröi vehreä puistoalue lintuineen ja eläimineen. Puistosta kauniin tekee myös siellä lähes päivittäin leijuva usva, puisto on korkealla vuoren päällä. Puistossa on myös mielenkiintoisia, moderneja veistoksia antamassa väriä maisemaan.

La Arboledaan oli helppo tehdä leppoisa puolipäiväretki. Lähdimme kaveriporukalla matkaan 14.48 Renfellä, eli Bilbaon paikallisjunalla. Renfe on kätevä tapa liikkua Bilbaon maaseudulla kylästä toiseen, nopea, mutta samalla näkee myös maisemia junan ikkunoista.


La Arboledaan lähdettäessä tulee ottaa (esimerkiksi San Mamesin metroaseman sisältä) Renfe C2, Muskiz suuntaan. Pysäkki La Arboledalle on Valle de Trápaga-Trapagarán ja junamatka kestää noin 20minuuttia.





Perillä juna-asemalta kävelee Funicular – raidehissille noin 20minuuttia, Valle de Trápaga- kylän lävitse. Menopaluu raidehissillä matkaa 3,25€ ja matkalla ylös voi tottakai ihailla kauniita maisemia. Liput ostetaan paikanpäältä raidehissiasemalta. Raidehissi kulkee puolentunnin välein, varhaisesta aamusta ilta kello 23.00 asti. Perillä ylhäällä odottaa ilmainen bussikuljetus, kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan La Arboledan kylään, jossa upea puisto sijaitsee.








La Arboleda


Puistossa pistimme pystyyn piknikin, söimme eväitä ja otimme runsaasti valokuvia. Puistoalue oli suuri ja meillä hujahti siellä lähes kolme tuntia kierrellessä. Puistossa käppäili karjaa täysin vapaana.

Tästä juuri pidän Baskimaassa, aivan upeita paikkoja, joita ei ole pilattu turismilla, rauhallista, vehreää luontoa, ei roskia eikä pääsymaksuja...








Kun laskeuduimme raidehissillä takaisin laaksoon ja Valle de Trápagan kylään, matkalla alas näkyi hienosti maaseudun kyläelämää...




Pois tullessa, matkalla takaisin Renfe-asemalle, poikkesimme yhdessä Valle de Trápaga- kylän pintxobaareista. El Txoko de Koldo – pintxobaarissa oli todella laaja pintxovalikoima, ystävällinen palvelu ja ennen kaikkea edullista! Tällä kylälle ovat tyypillisiä pintxot, joissa on viiriäisen munia tai yrteillä maustettuja herkkusieniä.


maanantai 17. maaliskuuta 2014

Päiväretki Gernikaan

Gernika on Baskimaan historian kannalta tärkeä paikka. Se pommitettiin lähes maan tasalle Espanjan sisällissotien aikaan 26.4.1937 ja Gernikassa on nähtävillä monta muistomerkkiä tuolta ajalta, esimerkiksi Pablo Picasson työstä, joka kuvaa Gernikan pommituksen kauhuja, on mosaiikkijäljennös Gernikan kylässä.
Valitsimme retkipäiväksi lauantain, koska Euskal Herria museoon eli Baskimaata käsittelevään museoon, on lauantaisin ilmainen sisäänpääsy ja lauantaisin bussit kulkevat yhtä tiheään kuin arkena.


Vihreä Bizkaiabussi Gernikaan A3514 tai A3515 lähtee Abandon aukiolta, läheltä tavaratalo El Corte Inglesiä. Otimme bussin, joka lähti kello 11.15. Reissua suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että Gernikassa on siesta kello 14-16, jolloin esimerkiksi matkailuinfo ja osa matkailijoiden suosimista vierailukohteista on suljettuna. Takaisinpäin busseja kulkee kätevästi tasatunnein ilta kymmeneen asti.

Bussimatka kesti noin 45minuuttia ja matkalla näki kaunista Baskimaan maaseutua ja bongasi monia esilaisia lammaslajikkeita :)



Ensimmäisenä vierailukohteena oli Euskal Herria Museoa. Museossa oli esitelty hyvin Baskimaata ja tuli opittua taas hieman uutta. Positiivisena yllätyksenä oli, että museon näyttelystä löytyi opasteet myös englanniksi, eikä matkailijoiden tarvitse pärjätä vain espanjalla. Museossa oli neljä kerrosta ja erityisesti jäi mieleen kolmannen kerroksen baskiurheilua ja tansseja käsittävä näyttely.

 Museossa iski nälkä ja poikkesimme matkailuinfoon hakemaan pintxobaarisuosituksia ja silmään osui Ruta del Pintxo eli Gernikan matkailijoille suunniteltu pintxobaarikierros. Matkainfosta sai ostettua kuponkiarkin, jolla sai 8 pintxoa, 8,80 eurolla – Todella edullinen tarjous! Ostimme yhden kuponkiarkin kahteenpekkaan kaverini kanssa ja saimme sillä vatsat enemmän kuin täyteen. Juomat eivät sisälly hintaan, mutta olutta, viinä tai txakolia saa perinteisesti alle kahdella eurolla lasillinen. Kahvikin (Cafe con leche) oli monessa paikkaa 1,50€.
Kuponkien mukana tuli kartta ja esitelehtinen pintxobaareista. Kaikki tarjouksen piirin kuuluvat pintxobaarit olivat lyhyen kävelymatkan säteellä. 


Valitsimme kartasta neljä bintxobaaria. 
1. Arribatza: jossa söin parhaimman pintxon. Kuitupitoisen leipäpalasen sisällä oli paprikaa, sieniä ja majoneesia. Nam. Gernikan erikoisuutena ovatkin juuri maistuvilla sienillä täytetyt pintxot.
2. Boliña: Miinuksena henkilökunta tuputti juomia kaikille vaikka tarjouksessa ei ole pakollista ostaa juomia. Saimme kuitenkin tilata pintxoja valitsemillamme täytteillä. 
3. Bake Eder: Ihana sijainti, aurinkoisena päivänä voi nauttia pintxot ulkona. Tämä pintxobaari on Gernikan keskusaukion reunalla ja heillä oli laaja pintxovalikoima. 
4. Gernika:Tämä pintxobaari oli meidän porukalle kierroksen voittaja, koska heiltä sai kuponkeja vastaan suurimmat pintxot ja juomat olivat edullisia. 


Pintxojen jälkeen suuntasimme katsomaan Gernikan kuuluisinta nähtävyyttä eli Gernikan tammea, paikallisittain Arbol de Gernika. Se symboloi Baskimaan ihmisten yhtenäisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, sillä Gernikan tammen alle on vuosisatojen ajan keräännytty neuvottelemaan ja päättämään tärkeistä asioista. ”Pyhällä paikalla” ei ole enää alkuperäinen tammi vaan nykyinen on istutettu vuonna 2005. Ja vanhin on nähtävillä myös oikeustalon puutarhassa. Samalla reissulla poikkesimme sisälle oikeustaloon ja oikeustalon salongin katto oli todella upea.




Päivän päätteeksi kävimme vielä Museo de la Paz de Gernikassa, Gernikan Rauha museossa. Siellä oli esitelty todentuntuisesti Gernikan pommituksen kauhuja ja vaikutusta nykypäivään. Museon toisessa kerroksessa oli huone jossa oli todentuntuinen äänisimulaatio pommituspäivän kauhunhetkistä. Näyttelyssä kerrottiin myös rauhan merkityksestä kansainvälisellä tasolla. Myös tästä museosta löytyi tarvittaessa opasteet englanniksi. 




maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kevään ensimmäinen rantapäivä


Sunnuntai oli minulle se kevään ensimmäinen päivä rannalla ja nyt yläkroppaa kuumottelevat, vielä hieman punoittavat rusketusrajat.

Monet kavereistani surffaavat ja lähdimme katsastamaan surffikoulujen kevään uusi tarjouksia Sopelanan rannalle. Sopelana Beach, jonne pääsee kätevästi metrolla kun jää pois Larrabasterran pysäkillä, onkin mielestäni koko Bilbaon paras ranta… miksi? Koska se on pehmeähiekkainen suuri ranta, siellä on paljon surffareita, baareja rannan tuntumassa ja uljaat kalliomaisemat reunustavat rantaa, joten se on hyvin luonnonkaunis. Miinuksena; Jylhien kallioiden takia rannalla ei ole usein kenttää puhelimessa ja lähimmältä metroasemalta eli Larrabasterrasta kävelee noin 20minuuttia rannalle…


Koko porukalla ei ollut uikkareita mukana, koska emme arvanneet säätä niin lämpimäksi, että pystyisi aurinkoa ottamaan. Itse olin onneksi viisaana sujauttanut bikinit paidan alle lähtiessäni kotoa Indautxusta. Puhelimen mittari näytti parhaassa vaiheessa +27 astetta, mutta uitavaksi merivesi oli vielä hyytävän kylmää, se ei tosin märkäpuvuilla varustautuneita surffareita haitannut.





lauantai 8. maaliskuuta 2014

Quema de la Sardina 4.3

Tänään on ensimmäinen ihanan aurinkoinen päivä yli viikkoon täällä Bilbaossa. Sateesta ei ole tietoakaan ja lämmintä on 17 astetta. Viime tiistaina osallistuin innokkaana, perinteisesti Karnevaalien viimeisenä päivänä vietettäviin “sardiininpolttajaisiin”, paikallisittain Quema de la sardina. Juhlallisuutta oli mainostettu melko miedosti ja osalta vaihto-oppilaskavereistani jäi tämä hieno tapahtuma näkemättä kun eivät tienneet mistä oli kysymys.











Äänekäs, rumpuja pärisyttävä kulkue lähti liikkeelle vanhan kaupungin eli Casco Viejon Plaza Nuevalta ja kulki välillä pysähtyen rumpuesitystä pitämään, katedraalin ohi, aina Plaza del Arriagalle asti. Kulkue on ikään kuin poltettavan sardiinin hautajaiskulkue ja osa osallistujista oli pukeutunut mustaan ja koristeellisiin suruhuntuihin, kulkueessa kannettiin myös kynttilöitä.
”Sardiininpolttajaisilla” surraan karnevaalien loppumista sekä sillä symboloidaan kaupungin uudelleen syntymistä ja uuden ajanjakson alkua. Muualla Espanjassa poltettavana voi olla muitakin hahmoja kuin sardiini, mutta Bilbao on satamakaupunki ja tänne sardiinin sopii hyvin uhrilahjaksi.




Kulkueen sardiini oli melko kookas, paperista tehty hauska kala, jota vedettiin kärryillä, pelottavan rumpuryhmän edellä. Quema de la Sardina rummuttajilla oli hurjat kasvomaalaukset ja asuun kiinnitetyt valonheittimet.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Karnevaalit Bilbaossa 2014

Bilbaossa juhlitaan karnevaaleja tänään jo neljättä päivää. Bilbaolaiset jaksavat juhlia ja eilen lauantaina sai yökerhoihin jonottaa toista tuntia kun lähes koko Baskimaa oli lähtenyt Bilbaoon juhlistamaan karnevaaleja.


Bilbaon karnevaaleissa ohjelmaa on lapsille sekä aikuisille.

Bilbaossa järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa karnevaalikulkue. Edellisinä vuosina Gran Vian varrella on ollut paikallisia yhtyeitä soittamassa ravintoloiden edessä kaduilla, mutta tänä vuonna kaupungin halki kiersi monipuolinen kulkue, johon sai osallistua kuka tahansa kaupunkilainen. Tunnelma oli hyvä rankkasateesta huolimatta ja osa olikin oivaltanut hyödyntää sateenvarjoa omassa karnevaaliasussaan - kuten esimerkiksi alla olevan kuvan meduusat.


Illalla yhdeltätoista alkoi Casco Viejossa, Placa Nuevalla konsertti, jossa live musiikin tahtiin tanssittiin aamun pikkutunneille.