torstai 16. tammikuuta 2014

Päiväretki Bermeon kauniiseen kalastajakylään ja San Juan de Gaztelugatxe

Olin jo pitkään suunnitellut pidempää reissua Bilbaon paikallisbusseilla rannikolle ja kaveri Suomesta tuli luokseni Bilbaoon kylään, niin päätimme yhdessä lähteä katsastamaan Bilbaon matkaesitteiden helmet: Bermeon kalastajakylän ja satojen rappusten päässä komeilevan kirkon eli San Juan de Gaztelugatxen.




Kävimme Bilbaossa Abandon suuressa matkailutoimistossa kysymässä kuinka määränpäähän pääsee; bussiaikataulut ja kartat yms. Toimiston neiti oli hyvin negatiivinen reissuamme kohtaan ja suosittelisi sitä vain kesäkuukausille, jolloin kirkon ja sen lähiseudun kylien väliä liikennöi erityinen bussi vain matkailijoita varten. Hän myös kertoi pääsyn kirkolle olevan hankalaa. Me joka tapauksessa päätimme toteuttaa päiväretken, sillä kyseinen kirkko ja Bermeon kalastajakylän värikäs vanha satama komeilevat lähes jokaisen Bilbaon ja Baskimaan matkaesitteiden kansissa. Lopputulos oli kuitenkin turisti-infon tädin sanoista huolimatta se, että reissu oli helppo ja upea. Ehdottomasti suosittelen jokaiselle Bilbaon kävijälle!

Lähdimme matkaan aamulla kymmenen maissa. Busseja kulkee puolentunnin välein ilta kymmeneen saakka. Vihreä Bizkaiabus 3515 Bermeoon, lähti Abandon aukion yhdeltä lukuisista pysäkeistä. Bussin numero ja Bermeo oli merkitty bussipysäkin takaseinään ja jouduimme muutaman minuutin etsimään oikeaa pysäkkiä. Bussimatka Bermeon kalastajakylään kulki monien idyllisten baskikylien lävitse. Välimatka Bilbaon keskustasta Bermeoon on vain 21km, mutta bussi mutkittelee ja matka kestää noin tunnin. Matkalla kaverini kiinnitti huomiota siihen, kuinka monissakaan kylteissä maaseudulle päästyämme, ei lukenut opasteita espanjaksi, vain baskiksi. Eli bussimatkan aikana näki todellista Baskimaata, sen lammasfarmeja ja baskeri eli txapella-päisiä maatalonisäntiä. Jos on ollut aikaa vierailla Casco viejon baskimuseossa ja perehtyä siellä Baskimaan lammaslajeihin, on tämä bussimatka oiva tilaisuus bongata niistä ainakin neljä erilaista.

Bermeoon päästyämme menimme ensimmäisenä Bermeon omaan matkailutoimistoon (turismo bulegoa baskiksi) ja siellä selvisi, että ympäri vuoden taksi kulkee kahden tunnin välein kirkon ja Bermeon sekä Bakion väliä. Bermeon matkailutoimistossa myös meille laitettiin karttaan taksin lähtöpaikka, jonne käveli Bermeon keskusaukiolta n.5min. Saimme myös aikataulut taksille. Taksi matka on noin 10km ja maksaa VAIN 1,20€ henkilöltä. Taksissa täytyy mainita, että haluaa jäädä San Juan de Gaztelugatxe kirkolla, muuten taksi ajaa suoraan naapurikylään Bakioon. Palatessaan kirkolta voi ottaa samaisen taksin, jälleen samalla edullisella hinnalla, Bakioon, viereiseen surffaajien suosiossa olevaan kylään ja ihailla sen kaunista rantaa. 


Bakio on kesäkuukausina aktiivinen lomakohde, mutta talvella kuin aavekaupunki. Bakiosta lähtee bussi Bilbaoon talvisin tunnin välein ja kesällä puolentunnin välein. Ennen lähtöä kirkolle kävimme Bermeon supermarketissa ostamassa eväät kirkolle ja tietysti nappaamassa muutamat kuvat Bermeon värikkäästä vanhasta satamasta.



Taksi jätti meidät parkkipaikalle mäen päälle, josta lähdimme opasteita seuraten jyrkkään alamäkeen kohti kirkon portaiden alkupäätä. Itse koin reitin portaille hankalammaksi kuin itse kuuluisat rappuset, mutta mielipiteeni on, että etapista selviää jokainen ihan peruskunnolla ja hyvillä kengillä. Kirkolla käymiseen saa varata kaksi tuntia.






Sanotaan, ettei kukaan tiedä tarkkaan kuinka monta porrasta kirkolle on, mutta niitä arvioidaan olevan ainakin 250. Paikasta puhutaan, että itse Johannes kastaja olisi kulkenut saman reitin ylös ja hänen vaelluksensa muistolle voi nähdä portaita noustessaan kiveen valetun jalanjäljen. Ylhäällä kirkolla on kello ja grillikatos (erakkomaja). Kirkon legendan mukaan ylös päästyään kirkon kelloa tulee soittaa kolmesti ja esittää toivomus. Kirkko on normaalisti lukossa, mutta sen ovien pyöreistä ikkunoista voi nähdä erikoisesti koristellulle alttarille. Kelloa soittamalla voi saada myös helpotusta pääkipuun tai kankkuseen – ihmettelen vaan kuinka kipeä ihminen pääsee ylös asti kelloa soittamaan.








Erakkomajaksi kutsuttu grillikatos on yleisessä käytössä ja monella meidän jälkeemme ylös kapuavalla porukalla oli mukanaan hieman puita ja grillievästä. Minua harmitti kun ei sattunut makkaraa mukaan, olisi ollut unelmapaikka grillaamiseen. Kuulin jälkeenpäin paikallisilta kavereiltani, että kesällä osa nuorista myös yöpyy kirkon erakkomajassa.




 Alhaalla portaiden alkupäässä, aallonmurtajalla oli kiveen kiinnitettyjä muistolaattoja poisnukkuneiden muistoille.


3 kommenttia:

  1. Siis aivan huikee paikka! viethän Oona mutkin tonne joskus :)

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis paikka! Ehkä sitten ensi kerralla, kun olen tuolla päin Espanjaa... ;)

    VastaaPoista
  3. Kiva että paikka hurmasi teidätkin. Baskimaa on upea paikka kun löytää vaan oikeat vierailukohteet!

    VastaaPoista

Kaikki blogin kuvat ja tekstit ©Oonasofia_R