perjantai 31. tammikuuta 2014

Huomatkaa uusi välilehti

Baskinkieli - Hieman sanastoa matkailijalle

Ikäväkseni joudun toteamaan, ettei Baskimaassa yleinen englanninkielentaito, San Sebastiania lukuun ottamatta ole kovin hyvä. Matkailutoimistoissa osataan hyvin englantia, mutta muuten paikallisilla ei monillakaan ole edes pientä sanastoa hallussa englanniksi. Haastavampaan seikkailuun aikovien on hyvä ottaa mukaan pieni espanjan sanakirja yllättäviä tilanteita varten. Fakta on se, että jokainen baski osaa myös espanjaa. Baskinkieltä puhuu reilu miljoona ihmistä.

Baskia eli euskeraa (euskara baskiksi) puhutaan Pohjois-Espanjasta Ranskaan ulottuvalla Baskimaan (Euskal Herria baskiksi) tai paikallisittain Pais Vascon alueella. Baski on kielenä täysin erilainen kuin espanja, ei espanjankielen murre, joksi sitä joskus luullaan. Baskilla katsotaan olevan yhteyksiä myös suomenkieleen ja jopa Afrikasta asti on löydetty yhteneväisyyksiä. Baskin kieli on ajan kuluessa lainannut sanastoa ympyröiviltä indoeurooppalaisilta kieliltä, mutta kieliopillisesti se on onnistunut säilymään omanlaisena.

Bilbao alkaa olla moderni ylipisto- ja kulttuurikaupunki, jossa nuoriso ei herkästi seuraa juuriaan ja osalla baski on jäänyt vain koulussa opittuun perussanastoon. Baskimaan maaseudulla, Vitoriassa ja San Sebastianissa sen sijaan baskia kuulee puhuttavan kaduilla enemmän kuin espanjaa ja kahvilassa voi matkailijakin innostua tekemään tilauksen baskiksi.

Suomalaisen on helppo oppia baskia. Kielen lausuminen on meille lähes sama kuin sen kirjoitusasu.

Baskimaassa puheessa toistuvat tietyt ilmaukset, vaikkei baskia sujuvasti puhuisikaan, esimerkiksi:

Kaixo! = Terve!
Agur. = Näkemiin.
Zer moduz? = Mitä kuuluu?
Aupa, oso ondo. = Heippa, oikein hyvää.
Egun on. = Hyvää päivää/huomenta.
Asteburu on. = Hyvää viikonloppua.
Bidaia on. = Hyvää matkaa
Zorte on. = Lykkyä tyköön.
Zorionak! = Onneksi olkoon!
Eskerrik asko! = Kiitos!

Hyödyllisiä lauseita matkailijalle:

Nongoa zara? = Mistä olette? –Finlandiakoa. = Suomesta.

Turismo bulegoa? = Matkailutoimisto?

Ikaslea naiz. = Olen opiskelija.

Kafe esne bat, mesedez. = Yksi kahvi maidolla, kiitos. – Azukrerik nahi duzu? = Haluatko sokeria? – Txikito bat, mesedez. = Vähäsen, kiitos.

Ardo/Garagardo/Sagardo/Ur - baso bat, mesedez = Yksi lasi viiniä/olutta/siideriä/Vettä, kiitos.

Ardo txuri = Valkoviini, Ardo gorri = punaviini

Eskerrik asko! = Kiitos!

Kontua, mesedez! = Lasku, kiitos!

Video - Esne beltza eli Musta uni on varsinkin nuoren suosima yhtye Baskimaasta. Kappale Nahi dut kertoo asumisesta Baskimaassa ja tietysti siinä lauletaan baskiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki blogin kuvat ja tekstit ©Oonasofia_R