torstai 26. joulukuuta 2013

Kolme joulua Baskimaassa

 Toisin kuin Suomessa tyypillisesti, voi ruoka ja muut joulunviettoperinteet Espanjassa vaihdella kovastikin perheiden välillä. Kun meillä suomessa noin 90% varmuudella kaikki syövät pääruokana kinkkua voi Espanjassa perheen mieltymyksistä ja perinteistä riippuen joulupöytää koristaa juottoporsas, bacalao-kala, lammas tai vaikka hummeri pääruokana. Jouluruokana nautitaan myös usein keittoja.

Baskimaassa lasten on tapana saada lahjoja 24.12 Olentzerolta, Baskimaan omalta joulupukilta, tai 6.1 kolme kuningasta tuovat lahjat. Aikuiset myös antavat lahjoja toisilleen, mutta usein tapana on antaa yksi lahja henkilöä kohden ja ystävät usein hankkivat lahjat yhdessä. 24.12 perhe kuitenkin syö yhdessä ja se on tyypillisesti koko joulun kohokohta. Jouluaterialle oman perheen lisäksi saapuu myös muut lähimmät sukulaiset, tädit, sedät , isovanhemmat ja serkut. Jouluaterian paikka voi vaihdella vuosittain tai sitten perheellä on tapana nauttia ateria aina saman mummin tai tädin kotona, mutta kaikki auttavat aterian valmistuksessa tai tuovat tuomisia joulupöytään. 

Joulukuun puolessa välissä kapakat, koulut ja työpaikat järjestävät suuria herkkukoriarvontoja eli joululottoja. Yksi arpa maksaa eurosta pariin euroon ja muutaman onnekkaan on ilo viedä vaikka jouluaterialle noin 100euron arvoinen jouluinen herkkukori tuliaisiksi.


Olentzero - www.viajarporespana.net 

Espanjassa voi perheen olohuonetta koristaa pieni joulukuusi, mutta perinteisesti meidän joulupuumme asemasta perhe on yhdessä koonnut kodin keskeiselle paikalle pienen, nukketalon kokoluokkaa olevan jouluseimen, johon voi aina vuosittain lisätä valoja, koristeita tai raamatun nukkehahmoja. Kotona jouluseimi on kasattu yleensä olohuoneeseen piirongin päälle tai erilliselle pöydälle, ikkunan edustalle ja valaistu jouluvaloin. Aiemmin oli tapana lähteä kaupungin suurelle jouluseimelle yhdessä jouluaterian jälkeen, mutta nykyisin kirkon pystyttämälle seimelle kokoontuu vain vanhempi väki, joulumessun jälkeen. Bilbaossa kaupungin jouluseimi oli rakennettu kirkon sisälle. Baskimaassa jouluna lauletaan yhdessä lasten kanssa tai viinin rohkaisemana aikuisenmassa seurassa Olentzero-aiheisia joululauluja.

Olen tavannut Bilbaossa jo monia upeita ihmisiä ja meistä on ehtinyt tulla hyviä ystäviä. Kolme heistä on antanut blogini lukijoille kunnian tutustua hieman heidän perheensä tapaan viettää joulua Baskimaassa ja kurkistaa valokuvien kautta heidän jouluunsa.

Txanen joulu

Txane on ikäiseni baskityttö ja asuu vanhempiensa kanssa kerrostalossa kaupungin keskustassa. Aattoiltana heidän perheensä kokoontui syömään yhdessä ja vanhempien sisarukset perheineen liittyivät seuraan. Olohuonetta koristi tyylikäs pieni joulukuusi ja perinteinen jouluseimi. Heidän joulupöytänsä on yleensä hyvin merellinen ja tarjolla oli kalaa ja äyriäisiä. Tänä vuonna pääruokana tarjottiin etanoita paprikakastikkeessa ja bacalao-kalaa a la Vizcaína. Pöydästä löytyy myös muita herkkuja; hummeria, kalakeittoa, ilmakuivattua kinkkua, katkarapuhöystöä, viiriäisen munia ja paljon muuta...Ruokajuomana nautitaan ateriaan sopivaa viiniä, jota vieraat monesti tuovat tulessaan. Aterian jälkeen avataan lahjat.


bacalao-kalaa a la Vizcaína

etanat paprikakastikkeessa
kalakeitto


Julenin joulu

Julen on muutaman vuoden itseäni vanhempi vastavalmistunut historianopettaja, joka asuu vanhempiensa kanssa Portugaleten kylässä. Julenin perhe kokoontui tuttuun tapaan hänen tätinsä kotiin viettämään joulua. Heidän perheellään on tapana syödä isompi jouluateria espanjalaisittain 25.12 iltapäivällä, 24.12 illallisen sijaan, joka on tavallisempi Baskimaassa. Heidän pääruokanaan on perinteisesti lammas joulupöydässä. He nauttivat lammaspaistin lisukkeena oliiveja ja simpukka-kasvispiirasta. Ja ateriasta teki vielä juhlallisemman se, että mukana nautittiin hyvää viiniä ja Champagnea. Aattoiltana perhe kokoontui seuraamaan joulun perinteistä TV-ohjelmaa, jossa Espanjan kuningas pitää puheen ja kuuluisat Espanjalaiset laulajat esittävät joululauluja. Perinteisenä ohjelman pääartistinä nähdään Raphael, jonka mukaan ohjema on saanut nimensä - Gala Noche Buena con Raphael.

lammaspaisti

simpukka-kasvispiirasAitorin joulu

Aitor on päälle parikymppinen baskipoika, joka asuu vanhempiensa ja sisarustensa kanssa kerrostalossa Bilbaon keskustan ulkopuolella. Heillä on tavallisesti ollut kotona pieni jouluseimi, mutta tänä vuonna aika ei riittänyt sen tai kuusen pystyttämiseen. Heidän perheensä söi jouluaterian 24.12 illalla ja pääruokalajina oli lammasta. Oman perheen lisäksi myös hänen setänsä liittyivät aterialle.


Kaikkien ystävieni ja itseni puolesta

Zorionak Eta Urte Berri On!

(=Hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta, baskiksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki blogin kuvat ja tekstit ©Oonasofia_R