maanantai 2. joulukuuta 2013

Baskimaan Joulupukki - Olentzero


Nyt kun ollaan päästy joulukuuhun niin ajattelin kirjoittaa hieman Baskimaan joulusta ja baskimaan joulupukista Olentzerosta. Haluan päästä joulutunnelmaan vaikka lämmintä on vielä kymmenen astetta eikä lunta tietenkään sada, vaan vettä sitäkin enemmän.

-Ensinnäkin Baskimaassa tai yleisesti Espanjassa ei ole joulupukkia vaan kolme kuningasta Los Reyes Magos tuovat lahjat. Bilbaossa 5.1 illalla on suuri kulkue kaupungin keskustassa, jossa kolme kuningasta heittävät karkkia lapsille.
Jos perhe on hyvinkin ”baskihenkinen” Olentzero tuo lahjat 25.12 ja 26.12 välisenä yönä. Olentzero on vanha, nokinen ja parrakas hiilityöntekijä, joka asuu vuorilla koko vuoden ja jouluksi hän laskeutuu alas kylään jakamaan lapsille lahjat. Hän tuo lapsille lahjat savupiipusta yöllä kun he nukkuvat, joten lapset eivät voi häntä nähdä, mutta nykyisin Olentzero vierailee baskikouluissa ennen joululomien alkua, jolloin myös lapset pukeutuvat perinteisiin baskiasuihin ja tervehtivät Olentzeroa ja laulavat tämän kanssa.
Olentzeron hahmo on hieman hiprakassa oleva, txapellapäinen (txapella = baskeri) vanha ukko, joka usein kantaa toisessa kädessä viinipulloa ja toisessa kädessä hänellä on vaellussauva, jota hän tarvitsee kiivetäkseen takaisin vuorille jaettuaan lahjat. Lahjat lapsille hänellä on olalla mustassa säkissä. Joskus Olentzerolla on mukana aasi, joka auttaa kantamisessa. Olentzeron vaatteiden väritys on usein mustaa, sinistä, valkoista ja ruskeaa.


Olentzero on baskimytologian hahmo ajalta ennen kristinuskoa, mutta ajan kuluessa häneen on liitetty kristinuskon piirteitä ja monissa lauluissa Olentzerosta mainitaan myös Jeesus.Riippumatta siitä, kuka tuo lahjat lapsille Baskimaassa ja koko Espanjassa tärkein päivä joulussa on Nochebuena 24.12, jolloin perhe kokoontuu syömään illallista yhdessä. Aiemmin oli tapana illallisen jälkeen mennä yhdessä Jouluseimelle, joka oli rakennettu koristeelliseksi kaupungin keskustaan tai pääkirkon sisälle, mutta nykyisen vain vanhempi väki tekee niin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki blogin kuvat ja tekstit ©Oonasofia_R