tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pääsiäiskuulumisia etelästä ja Bilbaosta sekä muuta asiaaOlen parhaillani viettämässä pääsiäislomaa vanhempieni kanssa Fuengirolassa, Etelä-Espanjan lämmössä ja mieteiskelin kuinka tyylikäs Bilbao tähän turisteja pursuilevaan kaupunkiin verrattuna onkaan. 

Harmittamaan jäi kovasti kun en nähnyt juuri Bilbaon pääsiäiskulkueita, koska ne on äänestetty yhdeksi Espanjan mielenkiintoisimmista, jokaisella provinssilla on omanlaisensa kulkueet vaikka kaikki noudattavat katolisen kirkon uskonnollista peruskaavaa ohjelmassaan – Onneksi kaverit olivat valppaina ottamassa kuvia ja voin jakaa niistä muutamat täällä blogissani.

Bilbaossa pääsiäistä juhlitaan iltojen ja öiden pääsiäiskulkueilla muun Espanjan tapaan monta päivää ja perinteisen katolisen kirkon uskonnollisen ohjelman rinnalla on tarjolla myös perinteistä baskimusiikkia kaduilla ja tietysti pääsiäispintxoja. Ystäväni olivat kuvaamassa Bilbaon kotikulmieni eli Indautxun kulkueita lauantaina 12.4, mutta kulkueita on perinteisesti nähtävillä ainakin neljänä pääsiäispäivänä tai paremminkin iltana/yönä, kaupungista riippuen. Kulkueet aloitetaan auringonlaskun aikaan ja tunnelma on usein hieman aavemainen kun kullattuja, tonnien painoisia, elävän oloisia raamatun henkilöitä kannetaan rumpujen päristessä, kellojen helistessä, vain kynttilöiden valaistessa kulkuetta kunnioittamaan hiljentyneitä katuja.
Pitkänperjantain yön pääsiäiskulkueen mukana hiljennytään ja kulkueita jaksaa seurata vanhempikin väki koko yön, aina aamuun asti. Itse nuokuin Malagan yössä valveilla seuraten kulkueita aamuyö puoli neljään saakka, jolloin viimeistä mustiin puettua kultaista Neitsyt Mariaa kannettiin kynttilöiden sammuessa takaisin kirkkoon. 

Suosittu pääsiäisherkku koko Espanjassa on Mona de Pascua eli suklaamunin ja usein myös värikkäin höyhenin koristeltu pulla tai kokonainen kakku. Tätä herkkua maistellessa ensikertalaisen on syytä varoa hamapaita. Itse menin puraisemaan ensikertalaisen innolla, versiota johon oli upotettu kovia pääsiäiskarkkeja. Au.

Tunnelmia Malagasta ja Fuengirolasta - Pääsiäiskulkueet  2014

 Moni kulkueeseen osallistuva kulki matkan paljain jaloin...


 Oli hurjaa katsella kuinka illan pimetessä kulkueen kantajien ilmeet vääristyivät hurjan painavien kultapatsaiden alla...

 
 Kun palaan takaisin Bilbaoon lauantaina 26.4.2014, minulla on enää vaivaiset viisi viikkoa jäljellä nauttia, nyt jo kodilta tuntuvasta, sateisesta baskikaupungista. Minulla on paljon juttuja koneella, jotka odottavat julkaisua. Olen pyrkinyt pitämään blogini selkeänä tietopankkina ja julkaisen jutut aina vasta kun ne ovat täysin valmiita, mutta luulen, että suurin osa suomalaisista kaipaa vinkkejäni vasta loppukesän korispelijen aikaan :) Tulossa on siis kesäkuun loppuun mennessä: ruokapaikkasuosituksia (Bilbaon keskusta), kurkistus vanhaan kaupunkiin, Oonan Pintxo-hopping, hieman juttua koripallopelien Bizkaia-Arenan ympäristöstä, Atletic Bilbao jalkapallotunnelmia, yhteenveto; top 10 pakko nähdä Bilbaossa sekä puistot-sillat-patsaat postaus ja toiveita saa toki laittaa kommenttina…. Kirjoitan Bilbaosta myös Suomi-Espanja Seuran SES-lehteen.

Minulta on kyselty paljon majoitukseen liittyvistä vinkeistä ja Espanjan sisällä matkustamisesta. Majoitukseen minulla ei valitettavasti ole oman kokemuksen vinkkejä antaa, asun Deuston yliopiston opiskelijoille tarkoitetussa asunnossa enkä opiskelijan budjetilla ole pystynyt majoitusta hotelleissa/hostelleissa testaamaan. Vaihto-opiskelu aikanani minun sekä kavereitteni vierailemaan tulleet sukulaiset ja ystävät yms, ovat suurin osa varanneet majoituksen Bilbaon keskustan hotelleista booking.com tai Ebookerssin kautta. Hyviä seutuja majoittua kaupungin keskustassa ovat esimerkiksi Abando, Moyua, Deusto tai Indautxu, jossa itse asun. Bilbaon uusi keskusta ja vanha kaupunki ovat kaikki kuitenkin kävelyetäisyydellä toisistaan.

Syksyllä 2014 pelattavia koripallopelejä ajatellen sen sijaan olisi hyvä majoittua keskustan ulkopuolelle, sillä Bizkaia-Arena, jossa pelit pelataan, on kaupungin keskusta-alueen ulkopuolella, noin 20minuutin metro/bussiyhteyden päässä. Bizkaia-Arenalle pääsee metrolla kun ottaa suunnaksi Barakaldon ja pysäkki on nimeltään Ansio. Peliareena on aivan metropysäkin kyljessä. Metrolippu maksaa 1,45€-1,75€ riippuen lähtöpysäkistä, eli kuinka monta zonaa ylittää. Kylkijäisohjelmaa tulee olemaan myös kaupungin keskustassa, etenkin vanhan kaupungin eli Casco Viejon suulla, joen varressa. Aina suurten Bizkaia-Arenan pelien aikaan joenvarsi täyttyy kisateltoista ja koko perheen aktiviteeteista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki blogin kuvat ja tekstit ©Oonasofia_R